Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Τραυματισμένα άγρια ζώα και πτηνά

  Στο blog ''Αντίρριο συμμαχία πολιτών'' διάβασα για την εύρεση ενός τραυματισμένου γερακιού από σκάγια κυνηγού και για την παράδοσή του στο Ελληνικό κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων ( Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) στην Αίγινα, μέσω του τοπικού δασαρχείου.
  Θα αφήσω τελείως ασχολίαστο το θέμα που προκύπτει με την συγκεκριμένη ενέργεια του κυνηγού και με το κυνήγι γενικότερα. Θα ασχοληθώ μόνο με το μεγάλο θέμα της προώθησης των τραυματισμένων ζώων στην Αίγινα και το πόσο σημαντικό είναι αυτό.
- Για την διαδικασία που απαιτείται, ώστε το τραυματισμένο ζώο να φτάσει γρήγορα και με ασφάλεια στο κέντρο, το καλύτερο είναι να επισκεφθούμε τον ιστοτόπο  http://www.ekpazp.gr/multi158/ και να διαβάσουμε την επιλογή ''Πρώτες βοήθειες'', με τις υποδιαιρέσεις τις για την διαφορετική αντιμετώπιση των ζώων από τα πτηνά.
  - Από προσωπική πείρα γνωρίζω ότι είναι σημαντικό να ξέρει εκ των προτέρων το κέντρο τον υπεύθυνο του συλλόγου στην περιοχή, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες συνεννοήσεις. Επίσης σημαντικό είναι να γνωστοποιηθεί στην τοπική κοινωνία, με ποιόν θα έρθει σε επαφή στη περίπτωση που βρει κάποιο τραυματισμένο ζώο. Έτσι αφίσες ή καταχωρήσεις στον τύπο βοηθάνε αρκετά.
  - Ο σύλλογος πρέπει να ενημερώσει τα μέλη του για την διαδικασία καθώς και για τον υπεύθυνο. Κάποιες εκ των προτέρων συνεννοήσεις με το ΚΤΕΛ, για την αποστολή των κουτιών στην Αθήνα - από κει τα παραλαμβάνουν άλλοι εθελοντές - θα βοηθήσουν κι αυτές ώστε να μην χαθεί χρόνος τότε που θα χρειάζεται.
  - Η γνώμη μου είναι ότι η εθελοντική αυτή εργασία είναι ανώτερη και πιο ασφαλής για τα ζώα και τα πουλιά, από την ίδια που θα προσφέρει το δασαρχείο. Έτσι ο Φ.Ο.Αντιρρίου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί κάλλιστα και προς την κατεύθυνση αυτή.
 -  Σε δεύτερο επίπεδο η ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων, αλλά κυρίως των παιδιών στα σχολεία θα αποτελέσει σε βάθος χρόνου το ανάχωμα στον ίδιο τον τραυματισμό των ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: